Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 24 Απριλίου 2026 και ώρα 11:30 π.μ., στο Κλειστό Γυμναστήριο Δημοτικού Μακρυχωρίου, η δράση ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για την αναπηρία όρασης, που διοργάνωσε το Κέντρο Κοινότητας Δήμου Τεμπών σε συνεργασία με το Δημοτικό Σχολείο Μακρυχωρίου και το Σωματείο Ατόμων με Αναπηρία Όρασης Ν. Μαγνησίας «Μάγνητες Τυφλοί».
Στη δράση συμμετείχαν οι μαθητές και οι μαθήτριες της Ε’ και ΣΤ’ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Μακρυχωρίου, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε άμεση επαφή με ζητήματα που αφορούν την τύφλωση και την αναπηρία όρασης, μέσα από μια βιωματική και διαδραστική διαδικασία γνώσης και κατανόησης.
Εκ μέρους του Σωματείου Ατόμων με Αναπηρία Όρασης Ν. Μαγνησίας «Μάγνητες Τυφλοί», η Πρόεδρος κα Βιβή Τεμπέλη με τη βοήθεια των φοιτητριών Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Γάκη Μαρίας, Καραπλή Ευαγγελίας- Μαρίας, Θαλαλαίου Ευαγγελίας και Σεκέρογλου Παρασκευής, ενημέρωσαν τα παιδιά για την τύφλωση και τις δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία όρασης στην καθημερινή και κοινωνική τους ζωή. Παράλληλα, μέσα από την άμεση επικοινωνία με τους μαθητές, δόθηκε η δυνατότητα να αναδειχθούν ζητήματα προσβασιμότητας, ισότιμης συμμετοχής και σεβασμού στη διαφορετικότητα.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε το βιωματικό μέρος της δράσης, κατά το οποίο τα παιδιά συμμετείχαν σε διαδραστικά παιχνίδια και δραστηριότητες προσαρμοσμένες για άτομα με αναπηρία όρασης, ενώ ιδιαίτερα διασκεδαστική ήταν η γνωριμία τους με το άθλημα του goalball, ένα άθλημα παρολυμπιακών αγώνων, ειδικά σχεδιασμένο για άτομα με οπτική αναπηρία. Μέσα από τη συμμετοχή τους, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία όχι μόνο να γνωρίσουν έναν διαφορετικό τρόπο αθλητικής έκφρασης, αλλά και να καλλιεργήσουν την ενσυναίσθηση, τη συνεργασία και την αποδοχή.

Η δράση αποτέλεσε μια σημαντική εμπειρία για τα παιδιά, καθώς συνέβαλε στην εξοικείωσή τους με θέματα αναπηρίας, στην αποδόμηση των σχετικών στερεοτύπων και στην ενίσχυση των στάσεων σεβασμού και κοινωνικής συμπερίληψης ήδη από τη νεαρή ηλικία.

Το κέντρο κοινότητας Δήμου Τεμπών και το προσωπικό του, θα ήθελε να ευχαριστήσει ιδιαιτέρως το προσωπικό του Δημοτικού Σχολείου Μακρυχωρίου και ιδιαίτερα τον κ. Τσιάτσιο Ιωάννη, διευθυντή του Δημοτικού Σχολείου και τις δασκάλες κ. Κούτρα Ιωάννα και Τσιβοπούλου Δήμητρα, οι οποίοι αγκάλιασαν την πρωτοβουλία και συμμετείχαν ενεργά στη δράση. Επιπρόσθετα ένα τεράστιο ευχαριστώ οφείλουμε στο σωματείο «Μάγνητες τυφλοί» που παρά το φόρτο εργασίας τους δέχτηκαν με χαρά να συμμετέχουν στη δράση και τέλος ένα μεγάλο ευχαριστώ οφείλουμε στην Προϊσταμένη των Κοινωνικών δομών κ. Πανωραία Τσικλητάρη και στο Δήμαρχο Τεμπών κ. Γεώργιο Μανώλη, οι οποίοι ήταν παρόντες και στήριξαν τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία.
Το Κέντρο Κοινότητας Δήμου Τεμπών συνεχίζει να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες που ενισχύουν την ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση και την κοινωνική συνοχή, προάγοντας στην πράξη τις αξίες της ισότητας, της αποδοχής και της συμπερίληψης.
Το Κέντρο Κοινότητας χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο στο πλαίσιο του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Θεσσαλίας 2021–2027


