Δράσεις

Ομιλία με θέμα : "Νεότερα Δεδομένα για τον Καρκίνο"

Το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Τεμπών διοργάνωσε ομιλία την Τρίτη 16 Απριλίου 2019 και ώρα 11:00 π.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο Μακρυχωρίου με θέμα: «Νεότερα Δεδομένα για τον Καρκίνο». Ομιλητές ήταν η κα.Τόλια Μαρία, Επικ. Καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, η οποία παρουσίασε τα «Νεότερα Δεδομένα για το κάπνισμα».

Η κα. Παπαστεργίου Δήμητρα Ψυχολόγος Msc, Υπ.Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Θεσσαλίας του Κέντρου Κοινότητας Δήμου Φαρκαδόνας, η οποία εστίασε στην σημασία της πρόληψης και της ύπαρξης προστατευτικών παραγόντων και ο κ. Μολάς Ελευθέριος, Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, ο οποίος αναφέρθηκε στην πρόληψη του καρκίνου μέσω της διατροφής.

Και οι τρεις ομιλητές, όπως και οι θεματικές τους, προσήλωσαν το κοινό, καθώς έλυσαν αρκετές απορίες τους πάνω στο μείζον θέμα που προβληματίζει καθημερινά τις περισσότερες πληθυσμιακές ομάδες. Γι’ αυτό το λόγο η ομιλία είχε μεγάλη συμμετοχή και ελπίζουμε σε συνέχεια αυτής σε άλλες ομάδες στόχου, διότι η πρόληψη και η προαγωγή υγείας προλαμβάνει κινδύνους και σώζει ανθρώπινες ζωές.

Στην Ελλάδα, όμως, έχουμε παρεξηγήσει την ιδέα της πρόληψης. Πρόληψη, κυρίως και πάνω από όλα, σημαίνει προληπτικά μέτρα και όχι προληπτικές εξετάσεις και προληπτικές θεραπείες. Τα προληπτικά μέτρα, όπως η διακοπή καπνίσματος, η σωματική δραστηριότητα, η σωστή διατροφή, βασισμένη στα πρότυπα της μεσογειακής δίαιτας, η αποφυγή μεγάλης αύξησης του σωματικού βάρους, καθώς η καλή ψυχική υγεία και ευεξία των ανθρώπων, έχουν αποδείξει την αξία τους στην πρόληψη, ενώ ταυτόχρονα βελτιώνουν την ποιότητα ζωής και δεν κοστίζουν.

Η προσωπική ευθύνη του κάθε ανθρώπου για την υπεράσπιση της υγείας του είναι επίσης πολύ σημαντική. Πρέπει να αναφερθεί ότι η διακοπή του καπνίσματος είναι, ίσως, το καλύτερο δώρο που μπορεί να προσφέρει κανείς στην οικογένειά του και στον εαυτό του σε συνδυασμό με την ισορροπημένη διατροφή και την καλή ψυχολογία.

Συντονιστές της δράσης ήταν τα στελέχη του Κέντρου Κοινότητας: Κούρτη Παναγιώτα, Κοινωνική Λειτουργός Msc και Καλογήρου Μαρία, Κοινωνική Λειτουργός.

Το Κέντρο Κοινότητας χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο στο πλαίσιο του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Θεσσαλίας 2014-2020.

kk 20190416 1

kk 20190416 2

Image

Επικοινωνία

Μακρυχώρι Λάρισας,
40 006,
2495 350 400
info@dimostempon.gr