Εκδηλώσεις

Μουσική παράσταση του Γκεόργκ Μπύχνερ στο Θέατρο Αιγάνης

Μουσική παράσταση του Γκεόργκ Μπύχνερ στο Θέατρο Αιγάνης

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας σε συνεργασία με το Δήμο Τεμπών συμμετέχουν στο φεστιβάλ "Με θέα το Αιγαίο", με μια μουσική παράσταση του Γκεόργκ Μπύχνερ.

Δευτέρα 1 Αυγούστου 2022, στις 9:00 μ.μ.  το Θεσσαλικό Θέατρο παρουσιάζει για πρώτη φορά στην ιστορία το αριστούργημα του  Γκέοργκ Μπύχνερ, Βόυτσκεκ, σε μία μουσική εκδοχή, με τα τραγούδια του Tom Walts σε σκηνοθεσία Θανάση Χαλκιά, με το Δημήτρη Κουρούμπαλη στον επώνυμο ρόλο. Ένας Βόυτσεκ που ροκάρει, την Δευτέρα 1 Αυγούστου 2022, στις 9:00 μ.μ. στο Θέατρο Αιγάνης.

Η παράσταση

Ο Γκέοργκ Μπύχνερ, το πιο λαμπερό πνεύμα που πέρασε από τον πλανήτη του θεάτρου, πέθανε 23 χρονών, αλλά πρόλαβε και άλλαξε για πάντα την ιστορία της σκηνής. Ο Βόυτσεκ είναι ημιτελής και ανασυντίθεται διαφορετικά σε κάθε παράσταση. Είναι η ιστορία ενός στρατιώτη που υφίσταται κάθε λογής «πειραματισμούς», πάνω στο σώμα του. Είναι όμως και μια ερωτική ιστορία, ανάμεσα στο Βόυτσεκ και τη Μαρία, που καταλήγει σε φόνο. Γιατί ο απελπισμένος και ο αδύναμος σκοτώνει αυτό που αγαπά.

Ο Tom Walts έγραψε μια σειρά εκπληκτικά τραγούδια για την παράσταση του Bob Wilson που τα ακούμε στην παράσταση του Θ.Θ. σε μετάφραση Κώστα Βόμβολου με ζωντανή μουσική επί σκηνής.

Ο Βόυτσεκ ξαναζωντανεύει μέσα σε έναν κόσμο που ενώ αλλάζει με ιλιγγιώδη ταχύτητα συνεχίζει να διαπράττει τα  ίδια λάθη με άλλο περιτύλιγμα. Ο στρατιώτης Βόυτσεκ βρίσκεται μέσα στη δίνη πολλαπλών πολέμων στο μυαλό του, στο σπίτι του, στον στρατώνα του, στην κοινωνία, στην υφήλιο.
Η ψυχή του θρυμματίζεται, η λογική του εξαφανίζεται, οι ώμοι του λυγίζουν. Μέσα σε ένα αντίστοιχο περιβάλλον ο σύγχρονος άνθρωπος αγωνίζεται να προσδιορίσει το νόημα της ύπαρξής του. Να αποσαφηνίσει την έννοια της ανθρωπιάς. Να ανακαλύψει την ευτυχία του χωρίς αυτή να προϋποθέτει τη δυστυχία των άλλων.

Στην παράσταση ο κόσμος του Βόυτσεκ κατοικεί σε ένα βομβαρδισμένο θέατρο. Ο πόλεμος μαίνεται μέσα και έξω απ΄αυτό, αλλά κι ακόμη πιο βαθιά, μέσα στο μυαλό και την ψυχή των ηρώων. Ένας πόλεμος που φουντώνει στα ερείπια του θεάτρου, στα ερείπια του πολιτισμού. Η μουσική και τα τραγούδια του Tom Walts που παίζονται ζωντανά συνενώνουν τα γεγονότα που διαδραματίζονται επί σκηνής και οδηγούν τον θεατή στον πυρήνα της ιστορίας. Εκεί παλεύει ο Βόυτσεκ αδυνατώντας να αντιληφθεί πως κατέχει τη δύναμη να γκρεμίσει τις χάρτινες φυλακές κα τα σαθρά τείχη που τον περιβάλλουν. Εμείς άραγε, σήμερα πόσο διαφέρουμε από τον στρατιώτη Βόυτσεκ;

Image

Επικοινωνία

Μακρυχώρι Λάρισας,
40 006,
2495 350 400
info@dimostempon.gr