Εκδήλωση στη μνήμη του Μαρίνου Αντύπα έλαβε χώρα το πρωί της Κυριακής 31 Μαρτίου στον Πυργετό.

Στην έναρξη της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο απο τον πατέρα Αλέξανδρο, εκπρόσωπο του Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου.

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων απο τον Δήμαρχο Τεμπών κ.Κώστα Κολλάτο, τον εκπρόσωπο του περιφερειάρχη, αντιπεριφερειάρχη κ.Απόστολο Μπίλλη, τον Διοικητή του Α.Τ. Τεμπών κ.Πρόδρομο Χαρισμανίδη, τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) κ.Γεώργιο Εμμανουήλ, εκπρόσωπο του πολιτιστικού Συλλόγου Πυργετού και εκπρόσωπο του Αγροτικού Συνεταίρισμου. Η κατάθεση στεφάνων έκλεισε με ενός λεπτού σιγή και με τον Εθνικό Ύμνο.

Χαιρετισμό απεύθυνε ο Δήμαρχος Τεμπών κ.Κώστας Κολλάτος :

"Σας καλωσορίζω και σας ευχαριστώ θερμά για την σημερινή σας παρουσία, στον τόπο θυσίας του πρωτομάρτυρα της αγροτιάς Μ. Αντύπα. Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος τιμούμε τη μνήμη του ανθρώπου που αγωνίστηκε με σύνθημά του την ισότητα, την αδελφότητα και την ελευθερία. Τιμούμε με σεβασμό τη μνήμη του ανθρώπου που αποτέλεσε σύμβολο της απελευθέρωσης της αγροτιάς, που έδωσε τη ζωή του για τα συμφέροντα των κολίγων και των κοινωνικά αδικημένων, αποτελώντας με τη στάση του αυτή την αφορμή ενός γενικού ξεσηκωμού των αγροτών. Ο Μαρίνος Αντύπας τιμάται εδώ στον Πυργετό, επειδή εδώ δολοφονήθηκε υπερασπιζόμενος αρχές και αξίες κοινά αποδεκτές.

Ο αγωνιστής Μαρίνος Αντύπας υπεραμύνθηκε τη λαϊκή ελευθερία και τα φυσικά δικαιώματα των ανθρώπων, βρέθηκε στο πλευρό των Κρητών κατά την Κρητική Επανάσταση, έκανε πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες, διοργάνωσε συλλαλητήρια, διώχθηκε, δικάστηκε, φυλακίστηκε και τελικά δολοφονήθηκε. Η εμφάνιση του Μαρίνου Αντύπα στον θεσσαλικό κάμπο χρονολογείται το 1906, έρχεται στην περιοχή μας ως επιστάτης των κτημάτων του θείου του Γεώργιου Σκιαδαρέση και αρχίζει πλέον την έντονη δράση του στο αγροτικό κίνημα. Δραστήριος και μαχητικός όπως ήταν, οργανώνει τους αγρότες, μιλάει όπου και αν βρεθεί για τα δικαιώματά τους που αφορούν στη γη τους και προκαλεί την ολοένα αυξανόμενη οργή των τσιφλικάδων της ευρύτερης περιοχής. 

Η 8η Μαρτίου του 1907 είναι μια μαύρη μέρα, καθώς δολοφονείται ο Μαρίνος Αντύπας στον Πυργετό. Όμως, ακόμη και με τον θάνατό του, το όνομά του έχει γραφτεί στο πάνθεον της ιστορίας, καθώς με τη στάση του φώτισε και συνεχίζει να φωτίζει τη ζωή των αγροτών. Οι αγώνες που ακολούθησαν και που συνεχίζονται μέχρι και σήμερα, είναι πιο επίκαιροι από ποτέ. Ο αγροτικός πληθυσμός μας εργάζεται και μοχθεί σε ένα περιβάλλον ανταγωνιστικό, προσπαθώντας να επιβιώσει.

Εμείς, ως δημοτική αρχή, αναγνωρίζουμε τις δυσκολίες που βιώνουν οι αγρότες της περιοχής μας και προσπαθούμε στο βαθμό που μας αναλογεί να κάνουμε καλύτερη τη ζωή τους. Έτσι, λοιπόν, σε κάθε δημοτική ενότητα και σε συνεννόηση με τους τοπικούς φορείς, προσπαθούμε να επεκτείνουμε, να βελτιώνουμε και να υπογειώνουμε αρδευτικά δίκτυα, να συντηρούμε λιμνοδεξαμενές και αντλιοστάσια, να βελτιώνουμε την αγροτική οδοποιία, να πραγματοποιούμε αγροτικές γιορτές με επίκεντρο τα τοπικά προϊόντα. Ο πρωτογενής τομέας είναι από τους σημαντικότερους πυλώνες ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και χρειάζεται τη στήριξή μας, την ανάδειξη και την προβολή του σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Στη μνήμη, λοιπόν, του Μαρίνου Αντύπα που αγωνίστηκε για τα δικαιώματα του αγρότη και τη βελτίωση των καθημερινών αναγκών της ζωής, του απλού ανθρώπου και στο όνομα όσων καθημερινά κοπιάζουν κόντρα στους δύσκολους καιρούς, ας συνεχίσουμε όλοι μαζί να δίνουμε τον αγώνα που μας αναλογεί. Η ζωή, η δράση και ο χαμός του Μαρίνου Αντύπα ας μείνουν χαραγμένα στη μνήμη όλων μας και ας καθοδηγούν τις προσπάθειες μας για διαρκή επιβίωση.

Αιωνία του η μνήμη!"

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο αντιπεριφερειάρχης κ.Απόστολος Μπίλλης, ενώ για τον Μαρίνο Αντύπα μίλησε ο συνταξιούχος δασκαλος κ.Χρήστος Νταλαμπάσχας.

Επιστολή οτι δεν μπόρεσε να παραβρεθεί στις εκδηλώσεις για τη μνήμη του Μαρίνου Αντύπα και χαιρετίζει την εκδήλωση έστειλε ο βουλευτής της Ν.Δ κ.Μάξιμος Χαρακόπουλος .  

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο πρώην Δήμαρχος Λαρισαίων κ.Κώστας Τζανακοϋλης, αντιδήμαρχοι του Δήμου Τεμπών, δημοτικοί σύμβουλοι, πρόεδροι Ν.Π.Δ.Δ., οργανισμών, πρόεδροι τοπικών κοινοτήτων και μέλη αυτών, πρόεδροι συλλόγων και φορέων της περιοχής, δημότες.

Η εκδήλωση έκλεισε με χορούς από τα χορευτικά τμήματα του πολιτιστικού συλλόγου Πυργετού, ενώ τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε η κα Πέρσα Ευαγγέλου.

pyrg2 20190331

pyrg1 20190331

 

WEBLINKS

diavgeia
  
logo syzefxis
 
diaviou
 
  
 
 
 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δήμος Τεμπών

Μακρυχώρι Λάρισας - Τ.Κ.: 40006

Τηλ.: 24953 50400

Fax: 24950 22410

Email: info @ dimostempon.gr

ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΠΟΛΙΤΩΝ

aithmata politwn

 

Go to top